Kamperen wordt door de meeste Fransen beschouwd als een manier om dichter bij de buren te komen. Aanvankelijk was het bedoeld voor de arbeidersklasse, maar tegenwoordig staat het open voor alle lagen van de samenleving. Welke soorten accommodatie zijn er in deze etablissementen te vinden? En wat zijn de regels?

TRADITIONELE CAMPING

Als steeds meer vakantiegangers tijdens hun verblijf de voorkeur geven aan kamperen, wordt het merkwaardig genoeg steeds moeilijker om accommodatie te vinden op een eenvoudige camping. De hele kampeersector heeft een ware omwenteling ondergaan en het aanbod van accommodaties is de laatste jaren duidelijk groter geworden, ongeacht het aantal sterren. Weinig campings leggen nog de nadruk op tenten. De plaatsen die vroeger voor tenten waren gereserveerd, worden nu gebruikt voor campers en het "tent"-gedeelte is tot een klein deel gereduceerd. Hoewel deze vaststelling nostalgische fans kan bedroeven, blijkt dat de reorganisatie van de accommodatie in grote mate heeft bijgedragen tot de toename van het aantal bezoekers van driesterrenlandgoederen. Nu heeft iedereen zijn eigen badkamer, keuken en toilet in zijn accommodatie. Ook op het gebied van ontspanning en vermaak zijn echte initiatieven genomen. Voor zowel kinderen als volwassenen zijn het toezicht en de levensomstandigheden aanzienlijk verbeterd. Zogenaamde "basic" camping accommodatie is niet meer zo basic.

MODERNE VORMEN VAN KAMPEREN

Om te voldoen aan een steeds veeleisender vraag, vinden we tegenwoordig luxe campings. Hoewel dit amalgaam van woorden enkele jaren geleden nog ondenkbaar leek, toen kamperen vooral verbonden was met de arbeidersklasse, wordt het vandaag de dag steeds verleidelijker en slaagt het er zelfs in het domein van de grote hotels binnen te dringen. Thalassocentrum, spa, ultramodern zwemparadijs, discotheek, animatieteam, sportfaciliteiten van hoog niveau en accommodatie die een luxehotel waardig is, zijn dus in staat de meest veeleisende klanten tevreden te stellen. Er zijn ook steeds meer ongewone campings die een unieke accommodatie bieden met respect voor de natuur. In deze classificatie vinden we "glamping", wat voortkomt uit de associatie van twee termen: glamour en kamperen. Maar er zijn ook hutten in de bomen. Voor de meest veeleisende in termen van respect voor de natuur, is het mogelijk om te verblijven in een ecologische camping. In dit soort inrichtingen wordt veel zorg besteed aan afvalbeheer en energieverbruik.

DE BASISREGELS

In het algemeen zijn de regels voor kamperen gebaseerd op die voor gemeenschappelijke huisvesting. Natuurlijk moet elke kampeerder zijn buurman respecteren. Geluiden die kunnen storen zijn niet toegestaan. Het sluiten van deuren of koffers moet dus met discretie gebeuren. Hij moet ook zorgen voor de netheid van zijn woning en zijn omgeving. De richtlijnen die door de manager of zijn assistenten worden gegeven, moeten door iedereen worden nageleefd. Personen die daar willen wonen, moeten zich op de door de politie voorgeschreven wijze legitimeren. Zij moeten ook een vergoeding betalen bij aankomst. Als kampeerders bezoekers ontvangen, moeten zij de beheerders informeren en hun toestemming krijgen. De overgrote meerderheid van de campings accepteert huisdieren, maar alleen als ze een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Uiteraard zijn gevaarlijke dieren, zoals tijgers of kaaimannen, in deze gebieden niet toegestaan.