Wilt u de geneugten van kamperen in de wildernis ontdekken? Zo'n avontuur vereist een goede voorbereiding vooraf. Deze kleine gids zal je helpen te overleven in de wildernis, alleen of in een groep. Vergeet echter niet dat niet alle plaatsen, vooral in Frankrijk, geschikt zijn voor dit soort kamperen.

DE KEUZE VAN DE TENT: EEN ESSENTIEEL CRITERIUM

Wanneer u in het wild kampeert, moet u de tijd nemen om uw tent te kiezen. In de eerste plaats moet u rekening houden met de weersomstandigheden van uw bestemming. Als u naar een winderig land gaat of een land waar het vaak regent, moet uw tent bestand zijn tegen de elementen. U moet ook een stevige tent kiezen, want sommige instapmodellen scheuren snel. De grootte van de tent zal afhangen van het aantal mensen dat u meeneemt op uw avontuur. Het is natuurlijk mogelijk om in uw eigen tent te slapen, maar een groot model verdient de voorkeur voor meer gezellige momenten. Denk ook aan het gewicht van uw nieuwe tent, zodat u hem gemakkelijk kunt vervoeren.

ANDERE UITRUSTING OM MEE TE NEMEN ALS U GAAT KAMPEREN

Om in de wildernis te overleven, moet je jezelf ook dienovereenkomstig uitrusten. Naast geschikte kleding die geschikt is voor het klimaat van uw kampeerbestemming, moet u ook alles meenemen wat u nodig hebt om uzelf te voeden. Het is echter niet de bedoeling om jezelf te overbelasten. Leer te leven met wat de natuur te bieden heeft om je tas zo licht mogelijk te maken. Kies wollen of synthetische kleding en een slaapzak met goede isolatie om u 's nachts warm te houden. Vergeet niet een waterfilter mee te nemen, want u zult uw tent niet altijd in de buurt van een drinkwaterbron kunnen opzetten. Neem voldoende voedsel mee voor het aantal dagen dat u gaat kamperen, vooral als u ver van een bevoorradingsplaats gaat kamperen. Vergeet niet proteïnerepen mee te nemen en een assortiment rauwkost dat je ter plekke kunt klaarmaken. Tenzij je een echte expert bent, vermijd het eten van wilde planten ten allen prijze.

DE ESSENTIE VAN RESPECT IN HET WILD

Voor veel mensen is kamperen in de wildernis een manier om weer in contact te komen met de natuur. Het is dus van essentieel belang dat u het respecteert, waar u ook gaat. Zo mag u bijvoorbeeld geen afval achterlaten op uw camping. Je moet de site achterlaten zoals je hem gevonden hebt. Zoals reeds gezegd, is het niet mogelijk om overal te gaan wildkamperen. In het bijzonder zult u niet kunnen kamperen op natuurlijke of historische plaatsen, tenzij u daarvoor toestemming hebt. U kunt ook niet kamperen op priv├ęterreinen, tenzij u toestemming hebt van de eigenaars. Als u van plan bent aan zee te kamperen, zorg er dan voor dat u uw tent op minstens 200 meter van de zee opzet. Maar in het algemeen moet u plaatsen vermijden waar water zich gemakkelijk kan ophopen. Wanneer u een vuur maakt in de wildernis, zorg er dan ook voor dat het niet bij wet verboden is en vermijd het aansteken in de buurt van brandbare voorwerpen.